logofotura-bezfoture
FOTURAORANGE

FOTO AVANTURA

pejzažna fotografija

ROBERT SKENDEROVIĆ – "Istarska 7.fOTURA"

Bio sam već na jednoj fOTURI, onoj prvoj u veljači 2022. godine. Dakle, ova istarska 7. fOTURA, održana od 12. do 14. svibnja, bila je moja druga fotografska avantura s Romanom i Igorom, sada i sa Sinišom, našim voditeljima. Istra je predivna, prepuna poznatih prirodnih i kulturnih ljepota, ali ima mnogo onih skrivenih koje nisu redovna odredišta turista. Znao sam da Roman, Igor i Siniša znaju upravo takva mjesta, a znao sam i da će biti uzbudljivo jer svaka Romanova tura obično postane avantura. Dakle, dobitna kombinacija!

Smjestili smo se u pristojan smještaj u Istarskim Toplicama i zatim krenuli u pizzeriju Alto. Nakon večere Igor nam je održao predavanje o astrofotografiji, a Roman pokazao kutiju punu vrijednih objektiva koji su nam bili na raspolaganju tijekom ova tri dana. I onda je odmah slijedila akcija, odlazak na vidikovac s kojeg se pružao lijep pogled na Motovun. Noćne fotografije su mi noćna mora, ali dečki su nas ohrabrivali i prilično sam napredovao pa je tako je prošao prvi dan. Sutradan ujutro prva stajanka bila je kod Motovunske šume iz koje se ponovno moglo uživati u pogledu na Motovun. Vrijeme nije bilo na našoj strani, ali sam shvatio da svako vrijeme može imati neke svoje posebnosti, pa sam prihvatio kišu i oblake kao datost koju moram umjetnički iskoristiti. Popeli smo se do starog grada Motovuna gdje nas je dočekao domaćin David, a odjednom se pojavilo i sunce – taman za seriju fotografija zgrada i ulica. Zatim nam je Roman održao predavanje o digitalnoj fotografiji i o dronovima u predivnom starom prostoru „Pet kula“ gdje smo pogledali i izložbu hrvatskih starih fotografa. Nije bilo puno vremena jer smo odmah išli dalje. Sljedeća postaja bio je Dvigrad – ruševine starog grada koje su odavale njegovu nekadašnju ljepotu i veličinu, a za mene su stari gradovi najveća uživancija. Iza toga sjeli smo u aute i krenuli prema Višnjanskoj zvjezdarnici u Tićanu gdje nam je sunce obasjalo zvjezdarnicu i kameni stećke kao predivne motive. Nakon toga kratka stanka za jelo. Sjeli smo na klupice u Bujama, u rukama kefir i peciva – smijali smo se jedni drugima, ali to je bilo taman koliko nam je trebalo. Završno za drugi dan čekao nas je odlazak u Savudriju za fotkanje zalaska sunca. Na obali smo se rasporedili u strijelce i čekali. Prolaznici su nas gledali sa zanimanjem, pa su shvatili da bi i oni mogli izvaditi svoje mobitele. Tako smo svi zajedno dočekali predivan zalazak sunca, a meni su navigacijske aplikacije potvrdile da se preko puta vidio Grado u Italiji. Na kraju dana prepustili smo se uživanju u jelu i piću. Igor nas je odveo u Vergal beer, malu pivovaru s vrhunskim vlastitim pivom. Dočekao nas je Sebastian koji je tako nadahnuto pričao o svojem pivo da smo shvatili kako je u njemu pored slada, hmelja, vode i kvasca za vrhunski okus presudna njegova ljubav prema svojem poslu.

Bio sam toliko zadovoljan doživljenim da nisam vjerovao u mogućnost nekog većeg doživljaja treći dan. A onda smo ujutro trećeg dana došli pred Kaštel Pietrapelosa („Dlakave utvrde“). Tko voli Igre prijestolja ovo je mjesto za njega jer utvrda je baš kao iz te serije. Najimpresivniji je ulaz u kulu kroz živu stijenu kakav nigdje prije nisam vidio. Uz to, oblačni dan se u potpunosti uklapao u opći dojam tako mračne, a tako predivne utvrde. Nakon toga krenuli smo prema Humu – najmanjem gradu na svijetu koji oduševlja svojom minijaturnom ljepotom, predivnim pogledom na Učku i dućanima sa suvenirima i domaćim žestokim alkoholnim pićima (hm, možda ne bi trebao o tome). Slijedio je odlazak do Aleje glagoljaša i zatim fotkanje slapova rijeke Mirne u Kotlima. Do kraja dana vidjeli smo još Benkovski slap, Zarečki krov i „pijanu prugu“, sve predivna mjesta za fotografiranje. Na kraju je pao mrak i bilo je vrijeme za povratak. Treba reći da je svaka fOTURA prilika i za nova upoznavanja. Fotografiranje u pravilu okuplja drage i zanimljive ljude, a tako je bilo i ovog puta. I zato jedva čekam priliku za neku novu fOTURU.

Tekst i fotografije: Robert Skenderović i Igor Pavlović

 

fOTURA – RADIONICE FOTOGRAFIJE U PRIRODI

091 404 9777
091 111 2210

fOTURA/fUTURA

Samobor

OIB: 40356848480

IBAN: HR9624020061101148023